maanantai 13. toukokuuta 2013

Tänne loppuu Pohjanmaa

Oven takaa löytyi taukohuone -ja juttuseuraa Iivarissa
Kiire ja säästöt. Kuntaliitoksen mukanaan tuoma byrokratia. "Näkymätön" esimies. Siinä ongelmalistaa eiliseltä kiertuepäivältä. Plussaakin kertyi: työpaikka, jossa kaikki tuntui olevan mallillaan ja mahdollinen uusi luottamusmies paikkaan, jossa sitä on kipeästi kaivattu.

 Aamu oli jo lämpiämässä hyvää vauhtia, kun kirjoittaja astui aamukoneesta Vaasassa ja hyppäsi aluetoimitisja Eija Kosken kyytiin. Edessä oli Hyvää työpäivää! Pidetäänkö tauko kampanjan kolmannen vaiheen viimeinen päivä. Eli jahka päivän kierros oli saatu pakettiin, nin Pohjanmaan aluetoimiston osalta kiertue on lopussa. Tänne päättyy Pohjanmaa.

Luovissa tunnuttiin voivan hyvin
Runsas rekkaliikenne pääsi yllättämään ja saavuimme hitusen myöhässä Iivarin Koulueskukseen Töysässä. Onneksi se ei haitannut, vaan pääsimme jutulle nopeasti. Jos muita huolenaiheita oli, niin ne jäivät kuntaliitoksen mukanaan tuomien haasteiden jalkoihin. Jos aiemmin kaikki oli mennyt sujuvasti, niin nyt Alavuden kanssa koettiin byrokratiaa, asioiden pyörittelyä, hitautta ja päätöksenteon karkaamista kauaksi.

Suuntana Koulukeskuksen keskuskeittiö
 Toinen pysähdypaikkamme olikin sitten varsinainen helmi. Poikkesimme Luovissa, joka on ammatillinen erityisoppilaitos. Koko oppilaitoksesta ei voi sanoa, mitää koska yksiköt toimviat itsenäisesti, mutta ainakin Alavudella tunnuttiin voivan oikein hyvin. Joskus kun ongelmista ei kerrota, niiden tietää kuitenkin olevan siellä. Nyt tuli tosiaan sellainen tunne, että ongelmia ei ollut. Hieno paikka muutenkin!

Seuraavaksi siirryimme Kauhajoelle. Siellä vierailimme ensin kunnan komeassa koulukeskuksessa. Yhtä komeaa ei ollut keittiön ja siistijöiden kertoma: säästöt kuristavat työntekoa pahasti ja jaksaminen alkaa olla viimeistään lähitulevaisuudessa kyseenalaista. Jos kunnan talous on kuralla, tarvitaan toki toimia. Mutta miksi niitä haetaan pienipalkkaistan selkänahasta, sitä on vaikeampi ymmärtää.

Toimintakeskuksessa
Kiertue päättyi käynteihin toimintakeskukseen ja asuntolaan, joissa molemmissa tarjotaan palveluita vammaisille. Mielettömiä ihmisiä, sekä työntekijät että nämä heidän asiakkaansa. Suurin huoli oli, se että esimiestä ei ole näkynyt ja kehityskeskustelut tuntuivat pääsääntöisesti olevan käymättä useammaan vuoden ajalta. Siinä ehtii kertyä käsittelemättömiä asioita.

JHL:ltä on puuttunut luottamusmies nämä viimeksimainitut paikat hoitavasta peruspalveluliikelaitoskuntayhtymästä. Voi hyvinkin olla, että tämän käyntipäivän jälkeen ei puutu. Sellainen kontakti saatiin.

Tähän loppuu Pohjanmaa. Vielä on videota luvassa, mutta seuraavat muut terveiset sitten Itä-Suomen alueelta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti