tiistai 17. syyskuuta 2013

Täyttä kyytiä Satakunnassa

Kieltäydyn keksimästä pyörää uudelleen. Satakunnassa kirjoitetaan lennosta merkinnät tapahtumista, joten kopioin ja liimaan tähän sen, mikä on jo julkaistu JHL:n Satakunnan aluetoimiston sivuilla 


16.9.2013

Kuusien keskellä punainen talo

Maanantaina 16.9.2013 jalka kaasulle ja kohti Euraa, ensimmäistä määränpäätä toivottamaan Hyvää työpäivää! Kuusien keskeltä löytyi punainen talo, vuonna 1920- luvulla rakennettu koulurakennus. Täällä sijaitsi ryhmäperhepäiväkoti Lemmikki ja esikoulu.
Kodinomainen ja pullantuoksuinen ilmapiiri oli meitä vastassa. Paikalla olivat ryhmiksen kolme työntekijää. Lasten leikkiessä rupattelimme ryhmiksen arjesta ja kuuntelimme työntekijöiden iloja ja murheita. Heitä huolestutti kuntaliitoksesta johtuvan viiden vuoden suoja-ajan umpeutuminen. Mitähän tapahtuu?
Koko Lemmikin tulevaisuus on puhututtanut paljon. Jatketaanko tässä vai missä? Työntekijät toivoisivat asiaan selkeää vastausta. Työ lasten kanssa on palkitsevaa. Rakkaus lapsiin ja hyvä työyhteisö auttaa jaksamaan työssä.

Sadunomainen tunnelma

Seuraava kohteemme oli perhepäivähoitaja Arja Pisto-Wigrenin kotipiha, joka oli rakentunut lastenhoitoa silmällä pitäen. Pihalle oli kerääntynyt koko tiimin perhepäivähoitajat hoitolapsineen. Lasten kätösistä syntyi hiekkakakkuja myös vierailijoille. Tilannetta seurasi myös päivähoidon ohjaaja Sirpa Alamäki.
Hoitajat olivat tyytyväisiä työhönsä. " Lapset ovat ihania. On saanut hoitaa omat lapsensa samalla. Ei tarvitse aamulla sännätä kiireellä muualle töihin". Näitä perusteluja tuli kysymykseen: Miksi aloit perhepäivähoitajaksi. Hoitolapsia on heille myös riittänyt.
Perhepäivähoitajien tiimi antaa voimaa kaikille. On tärkeää saada kontakti aikuiseen ihmiseen. Porukka kokoontuu yhdessä aika-ajoin. Hoitajia ottivat esiin kelpoisuutensa päiväkotityöhön. Toivomus on, että lisäkoulutuksella kelpoisuus olisi saavutettavissa.
Koulunkäynninohjaajia Euran Harjaantumiskoulussa
Tutustuimme Euran Harjaantumiskouluun, sen työntekijöihin ja tehtäviin. Työ on monipuolista ja erittäin vaativaa. Lapset ovat eriasteisesti kehittyneitä ja vaativat työntekijöiltä paljon. Heistä välittyi innostuneisuus ja ammattimaisuus tehtävää kohtaan.
Mukana Eurassa matkasivat Euran JHL yhdistyksestä puheenjohtaja Raili Lieri ja Anne Mikkola sekä JHL liitosta Susanna Haapalainen sekä Seija Johansson



.
17.9.2013

Lapsille riittää vähemmänkin harrastuksia

Tätä mieltä olivat työntekijät Porin 90- paikkaisessa päiväkotiTaikurinhatussa. Lasten arki on jo tarpeeksi ohjelmoitu, ettei tarvita roppakaupalla harrastuksia. Työntekijät käyvät tauolla työn lomassa, milloin kukin  työstään ehtii. Yhteistä tekemistä järjestetään työajan ulkopuolella; reissuja,jopa Liettuan reissu on tullut koettua yhdessä. Pikkujoulut vietetään myös vuosittain.
Työntekijät kannattivat osa-aikaista subjektiivista päivähoito-oikeutta. Heidän mielestään vanhemmuutta tulisi tukea eikä ohittaa sitä. Sosiaaliset perusteet tulisi kuitenkin huomioida.  Lisäksi kiertävien lastenhoitajien asema vaatii parannusta.

Lasten tarpeet eivät saa hukkua tietokoneen taakse

Työntekijät Isosannan erityispäiväkodissa kritisoivat liiallista kirjaamista erilaisista asioita. Istumista tietokoneen takana riittää. Tämä kaikki on pois arkipäivän lastenhoitotyöstä. Keskustelua riitti myös tulevasta Varhaiskasvatuslaista. Sen sisältöä selvitti JHL:n Marjo Katajisto.
Työpaikalla pidetään taukoja vaihtelevasti. Yhdessä työporukka käy teatterissa, laivareissuilla ja työhyvinvointi- illoissa.
Heidän mielestään työssä jaksamista  edesauttavat hyvät työkaverit, lapset, vanhemmat, hyvä esimies, saa itse suunnitella työtään. "Hieno asia on lisäksi se, että saa ulkoilla ihan työajalla".

Koko työyhteisö yhdessä

Vuorohoitokoti Pörriäisessä kaikki tuntevat kuuluvansa samaan työyhteisöön eri ammattinimikkeistä huolimatta.
Kuten muuallakin työntekijät kokevat tietoteknisten töiden vievän liiaksi aikaa varsinaisesta perustyöstä.
Kuulimme esimiehen ajatuksia omista esimiestyönsä pointeista. Hänen mielestään hyvää esimiestyötä on tasapuolinen kohtelu ja  inhimillisyys työntekijöitä kohtaan. On otettava huomioon työntekijöiden oma elämä.
Tiistaipäivänä Porissa työpaikkakäynneillä olivat mukana Porin JHL:stä puheenjohtaja Eeva Rautiainen, pääluottamusmies Anne Granroth ja luottamusmies Suvi Saari sekä JHL:n keskustoimistosta Marjo Katajisto sekä aluetoimistosta Seija Johansson.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti