keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Kotitorilta Pitkäniemeen

Tiistaina 3.9 Hyvää työpäivää kierros jatkui Tampereella ja Nokialla.

Tampereella käytiin Kotitorilla kysymässä kuulumisia. Kotitori auttaa tamperelaisia ikäihmisiä ja heidän läheisiään tarjoamalla monipuolisia kotona selviytymistä tukevia palveluita. Lisäksi se auttaa esim. kotitalousvähennyksen hakemisessa.

Kotitori on erinomainen esimerkki siitä, miten vanhuspalvelulakia voidaan käytännössä toteuttaa. Tosin Kotitori perustettiin jo vuonna 2009, siis ennen lain voimaantuloa.

Työyhteisöstä huomasi heti, että yhteishenki on hyvä. Työtä tehtiin tiiminä, jolloin kaikki voivat vaikuttaa työmenetelmiin. Vaikka työ on ajoittain raskasta, niin hyvässä työyhteisössä annetaan työkaverille tukea ja työmäärää tasoitetaan.

Vierailulla Nokialla Pirkanmaan aluetoimistosta Nina Heikkilä ja keskustoimistosta järjestöpalveluyksiköstä Minna Palkia.

Nokialla käytiin Pitkäniemen sairaalassa, joka on kauniilla paikalla Pyhäjärven rannalla ja jonka vanhimmat rakennukset on rakennettu 1800-luvun lopussa. Sairaalassa annetaan pääosa Tampereen yliopistollisen sairaalan psykiatrisesta hoidosta. Oppaina henkilökunnan ruokalassa olivat sairaanhoitopiirin koordinoiva pääluottamusmies Jouni Kainukangas ja yhdistys 66:n hallituksen jäsen Terhi Virta. Sairaanhoitopiirissä osa toiminnoista on ulkoistettu, ei kuitenkaan Pitkäniemessä. 

 Ruokalakin on saatu pidettyä omana toimintona. Pitkäniemen sairaalassa on ollut viime vuosina paljon muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet henkilökunnan työhön. Nyt alkaa talon rakentaminen henkilökunnan ruokalaa varten, vanha rakennus puretaan. Lisäksi alueelle rakennetaan tilat kehitysvammahuollon laitospalveluja varten, laitospalvelut siirretään Yliseltä Pitkäniemen alueelle.

Harjuniityn päiväkodissa Nokialla saimme ihanan lämpimän vastaanoton. Varhaiskasvatusyksikön johtaja Päivi Saari-Vesa kertoi päiväkodin suunnitteluvaiheesta ja esitteli päiväkodin, joka on valmistunut reilu vuosi sitten. Päiväkodissa on seitsemän ”pesää” eli osastoa. Jo suunnitteluvaiheessa henkilökunta on saanut vaikuttaa ratkaisuihin ja kaikesta näki, että ratkaisut on mietitty lasten ja henkilökunnan kannalta. 

Ergonomiaan on kiinnitetty erityisesti huomiota, samoin turvallisuuteen. Kahvihuoneessa huomasi kyllä sen, että työyhteisöllä oli hyvä yhteishenki ja keskinäinen luottamus. Sijaisten saaminen on kuitenkin ongelma, sama ongelma koskee kaikkia Nokian päiväkoteja. Nokian kaupungin pääluottamusmies Paula Leinosen ja alakohtaisen luottamusmiehen Niina Heiskarin kanssa pohdimme, minkä verran sijaisten saamista hankaloittaa se, että työttömyyspäivärahat saattavat viivästyä, jos lyhyestä sijaisuudesta ei saada heti palkkatodistusta.


Harjuniityn päiväkoti on kuitenkin malliesimerkki hyvästä työyhteisöstä.

- Minna Palkia - 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti