keskiviikko 14. elokuuta 2013

"Työtä on enemmän kuin jaksaa tehdä"

Äänekoski ja Suolahti. Palvelutalo, taukotupa, koulu ja koulutuskuntayhtymä. Siellä liikuttiin eilen hyvän työpäivän ja tauon merkeissä. Työssä jaksaminen oli päällimmäinen asia, joka oli ainakin Keski-Suomen alueryhmän varapuheenjohtaja Arto Gustafssonille jäänyt mieleen. "Töitä on enemmän kuin jaksaa tehdä ja tekijöitä liian vähän", hän kuvasi tunnelmia, jotka osasta paikoista välittyi.

Mm. täällä oltiin kampanjan merkeissä eilen liikkeelä
Vaikka pienemmissä yksiköissä asiat olivat kunnossa, niin yleinen huoli jaksamisesta jäi pinnalle. Ihmisillä on tunne, että työssä väsyy kohtuuttomasti. Kiertuepäivällä tuntui siltä, että kun työn kuormittavuus on oikealla tasolla, niin työn ilo löytyy huomattavasti helpommin.

Arto kertoi myös, että työntekijöitä puhuttivat kuntaliitoksen jälkeiset asiat ja toisaalta mahdollisuus taukojen pitämiseen. Päivän aikana vieraillussa hoito-alan paikassa oli vahvasti pinnalla tunne siitä, että työn luonne ei anna mahdollisuutta oikean ruokailutauon pitämiseen. Lienee paikallaan todeta, että tuskin se on työn luonne, vaan henkilöstömitoitus, joka sen aiheuttaa. Eli asia olisi järjestettävissä, jos olisi tahtoa.

Kiertäjälle itselleen kokemus oli ollut hyvä. "Minusta oli hienoa päästä näkemään erilaisia työpaikkoja", Gustafsson kertoi. JHL:n kiertueellahan on mukana sekä henkilökuntaa, alueen aktiiveja kuin hallintoakin. Näin työpaikoilla käy toimijoita eri tasoilta.

"Myönteistä oli se, kuinka paikoin pystyi aistimaan hyvän yhteishengen ja työntekijöiden välisen yhteistyön", Arto kertoi minulle. Keskustelimme hänen kanssaan siitä, että nämä ovat sellaisia asioita, joita ei tarvitse sanoa ääneen. Kun asiat niiltä osin ovat kunnossa, sen pystyy aistimaan tunnelmassa ja puheissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti